flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ізяславський райсуд ухвалив вирок листоноші за привласнення коштів соцдопомоги

19 березня 2021, 12:39

Ізяславський районний суд визнав винною 57-річну листоношу в привласненні чужого майна, яке було ввірене особі (частина 1 статті 191 Кримінального кодексу України) та призначив їй покарання у виді обмеження волі на строк 1 рік 6 місяців з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з обслуговуванням товарно-матеріальних цінностей на 2 роки. Проте звільнив від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 рік, і зобов’язав обвинувачену періодично з’являтися до уповноваженого органу з питань пробації, а також повідомляти зазначений орган про зміну місця проживання та роботи.

Крім цього, стягнув з неї на користь держави 1961 гривень у відшкодування вартості проведеної почеркознавчої експертизи.

Як встановив суд, листоноша відділу поштового зв’язку Ізяслав-1 Хмельницької дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» 24 липня 2020 року отримала під звіт, підписавши відомість, 2421 гривню, з яких 2027 гривень були призначені для виплати соціальної допомоги. Через кілька днів у відомості на виплату соціальної допомоги по догляду за психічно хворим за липень 2020 року в рядку, де зазначено прізвище одержувача, в графі «підпис одержувача» поставила дату виплати допомоги - 29.07.2020 р. та власноручно підписалася замість потерпілого. Відомість про виплату йому грошей подала до ЦВПЗ Ізяслав - 1 ХД АТ «Укрпошта». Понад 2 тисячі гривень витратила на власні потреби.

У судовому засіданні свою вину жінка визнала повністю, розкаялась та підтвердила обставини вчинення кримінального правопорушення, пояснивши, що скоїла його «внаслідок збігу обставин матеріального характеру». Зазначила, що гроші потерпілому повернула.

Оцінюючи зібрані у кримінальному провадження та досліджені в судовому засіданні докази, суд дійшов висновку, що її винуватість у привласненні чужого майна, яке було ввірене особі, доведена повністю.

Обираючи міру покарання, суд врахував, що обвинувачена вчинила тяжкий злочин, за місцем проживання характеризується позитивно, до кримінальної відповідальності притягується вперше. Обставинами, що пом’якшують покарання для неї, суд визнав щире каяття, визнання вини та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, відшкодування заподіяних збитків. Таких, що обтяжують – суд не встановив.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Ізяславського районного суду