flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з СК страхове відшкодування, пеню, 3% річних, інфляційні втрати й судові витрати на користь батьків загиблого в ДТП

28 травня 2021, 10:29

 

Ізяславський районний суд частково задовольнив позов представниці позивачів: стягнув зі страхової компанії на їх користь загалом 41 337 гривень, з яких 31 058 грн – страхове відшкодування, решта – пеня, три відсотки річних, інфляційні втрати, судові витрати на професійну правничу допомогу.

Звертаючись до суду із позовом, представниця пояснила, що у ніч на 9 серпня минулого року в с. Велика Омеляна на Рівненщині водій «Мерседеса» наїхав на пішохода, котрий від отриманих травм загинув на місці. Відповідальність водія автомобіля була застрахована у відповідача. Загальна сума страхового відшкодування батькові та матері загиблого становить 56 676 гривень (по 28 338 грн кожному).

Проте у грудні 2020 року страхова компанія повідомила позивачів, що прийняла рішення про часткову виплату страхового відшкодування на користь батька – 14169 грн моральної шкоди, 2720 грн витрат на поховання; матері – 14169 грн моральної шкоди. Загальна сума страхового відшкодування склала 31058 грн, що становить 50% від заявленої суми на відшкодування моральної шкоди та витрат на поховання.

Позивачі вважають відмову страхової компанії у виплаті належної суми страхового відшкодування неправомірною, а тому звернулися до суду із позовом, в якому просять стягнути належне страхове відшкодування, а також пеню за прострочення виплати із розрахунку подвійної облікової ставки Національного банку України, три відсотки річних, інфляційні втрати, судові витрати на професійну правничу допомогу.

Представник відповідача уважає, що позовні вимоги батьків загиблого – безпідставні та необґрунтовані. Зокрема, вказує на те, що кримінальне провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди було закрите у зв’язку із відсутністю в діянні водія, цивільно-правова відповідальність якого була застрахована у їхній компанії, складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 КК України. Оскільки син позивачів загинув внаслідок своїх необережних дій, страхова компанія склала акт, за яким сума страхового відшкодування була визначена у розмірі 31058 грн (50%).

Суд зауважує: «нормами Закону №1961-IV не передбачено право страховика приймати рішення щодо зменшення розміру відшкодування моральної шкоди з урахуванням дій потерпілого, життю якого заподіяно шкоду внаслідок ДТП».

Цей закон встановлює окремий ліміт відповідальності за страховим відшкодуванням моральної шкоди у зв`язку зі смертю потерпілого – 12 мінімальних заробітних плат. Оскільки розмір мінімальної зарплати в серпні 2020 року становив 4723 грн, то загальний розмір такого відшкодування становить 56 676 грн. Крім того, страхова компанія повинна відшкодувати батькові витрати на поховання сина (5440 грн).

При цьому, за кожен день прострочення виплати страхового відшкодування з вини страховика особі, яка має право на отримання такого відшкодування, сплачується пеня з розрахунку подвійної облікової ставки НБУ. Також боржник на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Тому суд стягнув зі страхової компанії загалом на користь обох позивачів невиплачені 50% страхового відшкодування (31 058 грн), пеню (1424, 94 грн), три відсотки річних (349, 72 грн), інфляційні нарахування (1196, 23 грн), судові витрати на професійну правничу допомогу (7500 грн).

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Ізяславського районного суду

Хмельницької області