flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відхилив вимоги позивачки визнати заповіт тітки недійсним через його посвідчення не за місцем реєстрації спадкодавиці

20 липня 2021, 10:48

Позивачка звернулася до Ізяславського районного суду із позовом до свого брата про визнання заповіту недійсним у зв'язку із недотриманням форми його посвідчення. В обґрунтування пояснила, що у липні 2020 року померла її тітка, котра у 2010 році склала заповіт, яким заповіла все належне майно (два земельні паї та будинок) їй та відповідачеві в рівних долях.

Після смерті тітки позивачка дізналася, що цей заповіт скасовано, натомість є інший, посвідчений Білогородською сільською радою Ізяславського району. Вона зазначила, що спадкодавиця до дня смерті була зареєстрована у с. Пильки Ізяславського району. Тому уважає, що посвідчувати складений заповіт вправі була посадова особа Теліжинецької сільської ради Ізяславського району, до якої входить село, а не Білогородської. Відтак просила визнати заповіт недійсним.

У відзиві відповідач заперечив проти заявленого позову, вказавши, що спадкодавиця із липня 2016 року і до дня смерті постійно проживала у с. Білогородка Ізяславського району і увесь цей період він разом із дружиною доглядали її та опікувалися нею. У 2018 році тітка склала заповіт, який посвідчила секретар Білогородської сільської ради. Позивачці заповіла житловий будинок у с. Пильки, а дві земельні ділянки – йому. Уважає, що секретар Білогородської сільської ради була уповноважена у встановленому законом порядку на вчинення нотаріальних дій.

Тодішній секретар Білогородської сільської ради, котра посвідчила оспорюваний заповіт, суду повідомила, що у 2018 році до неї звернувся відповідач, якому вона роз’яснила порядок і умови посвідчення заповіту у сільській раді. 22 серпня 2018 року спадкодавиця прийшла з документами для оформлення заповіту. Каже, з її поведінки було видно, що жінка керує собою, її волевиявлення вільне. Тому як посадова особа органу місцевого самоврядування вона виконала свій обов’язок із дотриманням всіх норм чинного законодавства.

«Об’єктивно дослідивши докази у їх сукупності, на підставі наведених норм матеріального права суд дійшов висновку про те, що секретар Білогородської сільської ради у передбаченому законом порядку була уповноважена на вчинення нотаріальних дій, оспорюваний заповіт складено і посвідчено із дотримання діючого законодавства, вагомих доводів в обґрунтування вимог позовної заяви позивачем не наведено, а тому заявлений позов задоволенню не підлягає», – зазначає суд у рішенні, яким відмовляє позивачці у задоволенні позову про визнання заповіту недійсним.

Рішення не набрало законної сили й може бути оскаржене до апеляційного суду.

Пресслужба Ізяславського районного суду