flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День Державного Прапора України

22 серпня 2017, 10:23

23 серпня відзначається День Державного Прапора України. Вважається, що відзначення державного свята саме цього дня пов’язане з видатною подією в новітній історії України, коли 24 серпня 1991 року, в день проголошення незалежності України, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради.

Як згадував народний депутат Микола Поровський: «Від Софіївського майдану надійшла маніфестація, котра принесла під стіни Верховної Ради величезне полотнище синьо-жовтого прапора. На майдані його освятив єпископ УАПЦ Володимир (Романюк). Процесія передала прапор нам, народним депутатам.

Всі ми клякнули на коліна і поцілували край знамена. Я тримав правий край прапора, а протилежний його кінець ніс В’ячеслав Чорновіл. Ми рушили із знаменом до Верховної Ради».

Прапор, розміром 8х4 метри, група депутатів внесла до сесійної зали Верховної Ради України і накрила ним трибуну. Цей момент художник Олексій Кулаков закарбував на картині «Державотворення», яку 22 серпня 2001 року урочисто відкрили на другому поверсі будівлі Верховної Ради України. Прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом в музеї ВРУ.

 

Державний Прапор є одним із державних символів певної країни. Це стяг правильної геометричної (частіше прямокутної) форми із спеціальним забарвленням. Кольори прапора відбивають національні традиції, які ідентифікують певну територію протягом тривалого історичного періоду.

Державний Прапор України затверджений Верховною Радою України 28 січня 1992 р. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст Київщини й України загалом обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького вироблялися з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносився хрест, зорі, зброя, постаті святих. Так, упродовж історичного розвитку жовто-блакитний прапор був символом боротьби за національні й соціальні права українського народу і за часів незалежності став Державним Прапором України. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі. Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України Леоніда Кучми № 987/2004 «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004 року. Цей указ було доповнено Указом Президента України Віктора Ющенка№ 602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року №987», яким було засновано підняття Прапора України у День Державного Прапора України і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів.

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті (УІНП), Вікіпедії.